Home > Турция, изявление > Насилието не решава проблеми

Насилието не решава проблеми


la-fg-turkey-coup-pictures-20160715-028Каквито и проблеми да има в едно общество, техните решения трябва да бъдат търсени по мирен и демократичен път, а не чрез насилие.

Проваленият опит за преврат показва, че военни фракции — колкото и да са фанатични, не могат да се противопоставят на демокрацията и народната воля. Всички политически партии, религиозни общности и стотици хиляди в Турция се изправиха срещу опита за преврат. Следващите месеци обаче няма да са лесни. Европа ще трябва внимателно да калибрира политическата си реакция на случилото се през последните 24 часа. Българското правителство и институции реагираха правилно още в първите часове на опита за преврат. Днес е важно в Турция да се възстанови конституционният ред и спокойствие, както и да се грантира спазватнето на фундаменталните граждански права и свободи.

Надявам се, че нашите сънародници, които живеят, работят или се намират на почивка в Турция, ще запазят спокойствие и ще се свържат с българските задгранични представителства ако имат спешна нужда от съдействие.

 1. 16/07/2016 at 12:39

  Ердоган и конституционен ред? Къде и кога го видя това? Граждански права и свободи; медии; опозиция – останаха ли?Поддръжници-ислямисти, а не народ и граждани!А Европа наистина трябва да се замисли сериозно.В

 2. Valeri
  16/07/2016 at 12:27

  Ердоган нарушава непрекъснато “конституционния ред”, тотално не зачита гражданските свободи и репресира опозицията по всички начини. Тези, които го подкрепят, са преди всичко ислямисти, които не очакват от него конститиционнен ред, а онова другото. В

  • 16/07/2016 at 12:32

   Това не оправдава военен преврат, който видимо няма и подкрепата нито на населението, нито на политическите сили, нито на религиозните общности.

   • Николай Йончев
    03/09/2016 at 19:08

    Много наивно заключение. Населението отдавна беше приспано, включително и най-активните – медии и студенти с дългогодишна репресивна кампания на диктатора Ердоган.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: