Home > Близък изток, интервю, политика, Gaza, Interview, Israel, Middle East, Palestine > Европа може да се защити от тероризма, без да отстъпва от ценностите си

Европа може да се защити от тероризма, без да отстъпва от ценностите си


© Copyright 2015 CorbisCorporation

Преди няколко дни дадох интервю на кореспондента на БНР в Израел Федя Декало. В разговора говорихме за кризата с миграцията в Европа.

Винаги съм бягал от определението „сблъсък на цивилизациите“,

защото това, с което се сблъскваме в Европа сега не е цивилизация. Това е екстремистка философия, която инструментализира религията и не представлява хората, които свързваме с цивилизацията на исляма. Най-важният въпрос пред нас сега е как да защитим Европа от нападенията на терористите, без да отстъпваме от ценностите, върху които е изграден ЕС. Започнем ли да строим стени и да премахваме свободи, за които хората са се борили 50 години, това би означавало, че терористите са победили. Европа не е толкова слаба, но и не трябва да се заблуждаваме, че решаването на проблемите в Близкия изток ще дойде с налагането на едни диктатори на мястото на други диктатори.

Разговаряхме и за

замразения Близкоизточен мирен процес.

Преговори в момента няма. За да се възстановят преговорите обаче няма да е достатъчно да съберем палестинските и израелски лидерите на една маса. Доверието между тях е абсолютно нарушено.

Основното предизвикателство днес е да се изгради доверия, за да има основание за смислени преговори. Разбира се, необходимо е и политическо лидерство, което да очертае пътя напред.

От една страна в палестинското общество има абсолютна фрустрация с липсата на перспектива, а от друга виждаме колко е тънко и наранимо усещането за сигурност в израелското общество. И страни имат нужда от мир и сериозна стабилност в отношенията си. Продължаването на сегашната ситуация до безкрай ще поражда единствено несигурност.

Що се отнася до ивицата Газа, стабилно примирие там може да има единствено, когато Газа се върне под контрола на легитимната палестинска власт.

Цялото интервю можете да чуете тук.

  1. valeri ratchev
    26/11/2015 at 10:33

    Ами ако точно това е характерът на ислямската цивилизация? Ние общуваме с образовани нейни представители, но малко познаваме масата. А как децата на образованите се оказаха джихадисти и терористи. От къде идва ислямизмът и радикализмът на родените в Белгия и Франция, ако не от културата им. Аз си мислех, че индииците са пацифистка цивилизация, но живях с двама професори три месеца и вече въобще не мисля така. Ти поживя доста повече… В

    >

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: