Home > Балкани, България, размисли > Падението на ВМРО

Падението на ВМРО


Ако воеводите на българското освободително движение видят отнякъде ръководството на ВМРО днес, сигурно ще се обърнат в гроба. Дружинката, която гордо е написала на уебсайта   си че “пазим паметта, но действаме в настоящето” няма нищо общо с онези славни българи, които някога се бориха за обединението на народа ни. Днес техните самозвани наследници нито се занимават с “пазене на паметта”, нито имат какво да предложат на обществото. Единствено се занимават с интригантсво и компромати. Когато за първи път в историята на съвременна България, в качеството си на външен министър, превърнах българската позиция по Република Македония в общоверпеойска, българските пишман патриоти се покриха като мишки. Когато през 2009 като евродепутат за първи път записах в доклада на Европейския парламент, че Република Македония трябва да чества общото си историческо наследство с България, пишман воеводите мълчаха като риби.

Никога не съм бил сред онези политици, които се бият в гърдите и викат “аз направих” или “аз казах”. В България за славата има достатъчно кандидати… Но няма да мълча, когато такива хора като самообявили се наследници на Тодор Александров превръщат патриотизма в евтина оперета и са много петимни да се бият по гърдите, да викат “булгар, булгар”, но за пет пари работа да не могат да свършат. Патриотарството, което днес самозвани националисти ни предлагат, е дълбоко провинциално и обидно за всеки разумен българин.

Патриотизмът днес означава три неща – всеки български гражданин да повярва във собствените си възможности, да знае, че има отговорност към своя род и родина и да не се страхува от света.

Поведението на подобни организации цели само едно – да всеят страх от света в българското общество. Политиката (ако може въобще да се нарече политика), която предлагат иска да скара България с всички, да я изолира, да я затвори, да обясни света с конспирации, да покаже че сме малки и незначителни и от нас нищо не зависи. Това е разбиране срещу което винаги и с всички средства ще се боря, защото знам че не е вярно. Знам че всичко зависи от нас самите и неведнъж съм го доказвал. С пиене на ракия и пеене на революционни песни никога нищо няма да постигнем. Ще го постигнем ако знаем как да представяме аргументите си, да защитаваме позициите си и да постигаме резултати. Моите аргументи относно отношенията с Македония бяха чути, позициите, които защитих се превърнаха в позиции на Европейския съюз, резултатите зависят от самите нас. Мен не ме е страх от света, за разлика от кликата, превзела ВМРО.

Всеки път когато България се е затваряла, обиждала на света, българският народ е страдал. Всеки път, когато страната и народът ни са се отваряли към света сме печелили – и като държава и като граждани. Но това е дълга тема…

Написах тези редове, защото ми омръзна да гледам как някакви хора се упражняват върху мен. За четири години чух и прочетох за себе си какви ли не глупости. Никога обаче не съм занимавал никого с тях, а и нямам намерение да отговарям на всевъзможни компромати, които се тиражират в кампанията всеки да бъде омаскарен. “Хвалу и клевету приемли равнодушно и не оспаривай глупца” е казал великият Пушкин доста отдавна.

Днес, дни преди началото на предизборната кампания, вместо да кажат какво предлагат на обществото ВМРО са се притеснили къде и как съм пътувал преди края на мандата. Доста смешен опит за компромат! За да сме напълно наясно обаче ще отговоря на това писание, за да видят всички абсурдността на твърдението им. Нека да започна с това, че пътуването започва в София на 23 януари с полет на военния “Спартан” от София до Багдад, където след доста години открихме новото българско посолство. Оттам със същия самолет на 24 януари стигнахме до Ербил, за да започнем подоготвка за откриването на консулството. Същия ден през Франкфурт и Сао Пауло стигнах до Сантяго в Чили, където бе първата среща на върха на ЕС със страните от Карибите и Латинска Америка. Можеше да не отида, България можеше да бъде единствената страна, която да не участва, за да са доволни пишман патриотите… Оттам през Торонто (смяна на полет) летях за Вашингтон за срещи в Държавния департамент и Белия дом, където обсъждахме визите, Балканите, Близкия изток и сътрудничеството ни в НАТО. Със сигурност нямаше да има нужда да ходя, ако България беше част от Варшавския договор, но тогава нямаше и да го водим този разговор… От САЩ летях директно за Кувейт, където се състоя първата среща на ООН за хуманитарната ситуация в Сирия. На нея световната общност задели над един милиард долара, за да помогне на бежанците от кризата. Със сигурност нямаше да има нужда да ходя, а и такъв форум нямаше да се състои, ако Асад не беше изтребил стотици хиляди хора и превърнал над един милион сирийци в бежанци. На 31 януари през Франкфурт стигнах до Брюксел, където имаше заседание на външните министри на ЕС. Уморително пътуване, което със сигурност нямаше да има причина да направя, ако страната ни не беше в ЕС. На другия ден лятах до Мюнхен, където участвах в конференцията по сигурността. Тук имах доста срещи, включително и с външния министър на Република Македония. После през Брюксел и Виена се прибрах в София.

Да се търси някаква конспирация в това дори не е смешно, a жалко. Или пък да се търси някаква сензация в това, че съм бил в управителния съвет на една неправителсвена организация, която се грижи за бездомни деца и която съм напуснал след като съм станал министър.

Жалко е, че хора, които претендират да бъде наследници на воеводите на българското освободително движение днес се занимават само и единствено със слухове и компромати.

Слава Богу, че в България в за този евтин театър зрители няма.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: