Home > размисли > Вечеря Европейски съюз – Русия

Вечеря Европейски съюз – Русия


Довечера в Люксембург ще има вечеря на министрите на външните работи на ЕС с руския ни колега Сергей Лавров. Вечерята трябваше да се състои по време на сесията на ООН, но се отложи за днес.

Дискусията се очертава да е предимно от външнополитически характер – Сирия, Иран, Молдова, Грузия. Предвид предстоящата Среща на върха ЕС-Русия през декември, ще бъдат обсъдени и двустранни въпроси от дневния ред на ЕС-Русия  (Партньорство за модернизация, Новото споразумение ЕС-Русия, СТО, енергийни, визови въпроси, сътрудничество по управление на кризи).
Сключването на всеобхватно споразумение ЕС-Русия, което да регулира отношенията ни в целия им обхват, остава основен приоритет. Преговорите по него започнаха още през 2008 г., но след 12 кръга остават открити въпроси по глави “Търговия и инствестиции” и “Енергетика”. Въобще енергийното сътрудничество е сред въпросите, които се характеризират с остри разногласия. Русия смята, че Третият енергиен либерализационен пакет нарушава свободата на действие на руските фирми на европейския пазар. Нашата обща позиция в ЕС е, че правилата не са дискриминационни, тъй като се отнасят с еднаква сила за всички фирми.
Преговорите по споразумението се водят от Европейската комисия, на базата на мандат от страните-членки. Имайки предвид предстоящата среща на върха в края на тази година, дискусиите по подготовката на споразумението, по преговорния процес и тактика, както и по  целия обхват на партньорството за модернизация на Русия ще са в центъра на вниманието на ЕС.
За руската страна ще бъде приоритет да продължим разговорите за визовата либерализация. Добрата новина по тази тема е че срещите в рамките на диалога протичат успешно и Русия показва напредък по техническите показатели. Този напредък ще бъде решаващ, за да може да се започнат преговри за безвизов режим. България през последните три години либерализира в максимална степен визовата ни политика спрямо Русия. Мерките, които предприехме доведоха до невиждан ръст на руските туристи в България.
Въпреки че остават доста различия по ключови въпроси на външната политика, всички в ЕС сме единни, че диалогът трябва да продължи и сътрудничеството ни да се задълбочи.
Сирия безспорно ще бъде основна тема, по която имаме различия. Руската позиция продължава да блокира всеки опит за приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Основният аргумент в тази посока е, че Русия е против военна намеса в конфликта. За съжаление обаче блокирането на процеса на вземане на решение в Съвета за сигурност в Дамаск се разчита по един единствен начин — режимът на Асад има не само финансова и техническа подкрепа от Иран, но има и политически ‘чадър’, който го прави недосегаем. Надали в разговора довечера позицията на Лавров ще се промени, но за нас в ЕС е важно да разберем две неща: (1) трябва да работим по-активно за изработването на преходен план за бъдещето на страната след Асад; (2) този план трябва да се базира на консолидираните (а не разделените) усилия на опозицията. Същевременно Русия трябва да разбере, че колкото по-дълго подкрепя диктатора Асад, толкова по-малко влияние ще има върху бъдещето на страната.
Разговорът за Иран ще бъде също изключително важен. Под ръководството на Върховния представител за външна политика на ЕС г-жа Аштън, Европейският съюз има водеща роля в преговорния процес с Техеран. За съжаление напредъкът е бавен (ако го има въобще), труден, но процесът на преговри е неизбежен. Иран трябва да разбере, че единственият начин страната да бъде реинтегрирана в междунардоната общност и да се освободи от бремето на санкциите, е като възстанови пълния контрол на МААЕ върху ядрената си програма и докаже, че тя не е за военни цели. По тези въпроси с Русия нямаме различия, защото нито ние, нито Русия имаме интерес от ядрено въоръжен Иран.
Погледнато от София, сътрудничеството по регионални и международни въпроси е неразривна част от диалога на ЕС с Русия. За нас е важно обаче да виждаме конкретни реултати. Макар Сирия и Иран да са най-актуалните теми в момента, въпросите, свързани с преговорите по Приднестровието или с Грузия не трябва да бъдат оставяни на заден план, нито пък консултациите по правата на човека.
За България същевременно е особено важно развитието на сътрудничеството в областта на енергетиката, където засега като единствен и реално изпълним към момента проект е „Южен поток”.
Извън въпросите на енергетиката все повече ще говорим с Русия и за търговия. След като страната стана член на Световната търговска организация (СТО), включително и с подкрепата на България, всички очакваме да видим реалното прилагане на поетите ангажименти. За България това също е важно, защото ще разшири въможностите за износ на стоки и инвестиции в Русия.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: