Home > Uncategorized > Страната, наречена “Министерски съвет”

Страната, наречена “Министерски съвет”


Световните агенции с интерес отбелязаха появата на нова държава в Югоизточна Европа. “Подозирах, че може да се отцепят, но не очаквах да го направят. Все пак цяло столетие живеем заедно”, коментира възрастният пенсионер Йоцо Вазов добавяйки, “карали сме се, разделяли сме се, обичали сме, ама това не го очаквах”. Някои анализатори смятат, че центробежните сили са се ускорили след разширяването на Европейския съюз. “Всички знаем, че имаме проблеми, но се надявахме след присъединяването си към ЕС, средствата, които ЕС отпуска да се използват за решаването им. Това, за съжаление, не се случи”, разочаровано допълни Григор Григоров, млад български журналист.
 
Новата държава, появила се в центъра на столицата на Република България, се нарича “Министерски съвет”. Намира се почти във физическия център гр. София и спокойно може вече да претендира за рекорд на Гинес. Министерски съвет по територия е по-малък от Ватикана – разполага се в 5 етажна сграда стил “сталински нео-барок”. Предполага се, че нейното население не е повече от 100 човека към момента.
 
През последните четири години гражданите на Министерски съвет, иначе известни като министри, постепенно започват да губят връзка с околния свят. “Това е разбираемо – сградата е просторна, с високи тавани, големи кабинети. През последните години й бяха направени доста ремонти. Има приятен вътрешен двор. Същевременно останалите българи все още живеят в малки жилища”, заяви политологът Петър Недев от Центъра за европейски анализи.
 
За отделянето на Министерски съвет има и чисто икономически причини. Министрите винаги са имали доходи значително по-високи от голяма част от населението на страната. С присъединяването на България към ЕС за увеличиха възможностите за допълнителни доходи. За министрите и техните приближени това беше златна възможност. “Изкушенията са много”, заяви Георги Янков от Икономическия институт в Париж и допълни “когато хората имат различни икономически възможности те имат и различни очаквания от живота. Липсата на стриктен контрол позволи на някои хора да злоупотребят с доверието и да забогатеят неправомерно. Сигурно ще ме попитате кои са те, но не бих могъл да отговоря. Всички имаме подозрения, но, за съжаление, никой не е бил осъден до момента”. Подобни оценки се срещат все по-често в България. Две години след като страната стана член на ЕС животът на мнозинството българи не се е променил. Заплатите са все още ниски, пътищата – в окаяно състояние. “Не е вярно”, контрират от Министерски съвет. “За четири години построихме повече от 50 км. от магистрала Тракия, 20 км. от магистрала Струма и 15 км. от магистрала Хемус”. Други успехи, които често се цитират са финансовата стабилност на страната, постигната още преди над 10 години и големите чуждестранни инвестиции. Неоспорим факт обаче е, че много повече пътища можеше да бъдат построени, ако гражданите на Министерски съвет не бяха допуснали ЕС да спре европейското финансиране поради системни корупционни практики. Поради лошата пътна мрежа чужденците, посещаващи страната, често забелязват множеството селскостопански машини (Porsche Cayenne), в които някои българи предпочитат да се возят.
 
През последните месеци в страната се наблюдаваха интересни процеси. Всички критики срещу министрите бяха посрещани на нож. Открояват се няколко отчетливи етапа. Първият етап бе периодът на половинчатите действия. Той беше изключително кратък. Министерски съвет, след сериозни скандали за корупция и злоупотреба с властта, се освободи от двама от своите министри за да бъдат … издигнати на ключови политически постове в българския парламент. Вторият етап бе периода на отрицанието. След като Европейската комисия спря средства, от които България имаше нужда, Министерски съвет зае позата на “обидения” и обвини целия свят в двойни стандарти и “анти-българска” кампания. “На кривата ракета, космосът и грешен”, смеят се българите докато пият националното си питие ракия и ядат характерната за тези географски ширини салата, известна като “шопска”. Третият етап бе периода на разпада. Различни обитатели на Министерски съвет започнаха да говорят различни неща, с което объркаха всички българи. Объркването повиши и общественото напрежение – започнаха протести на млекопроизводители, еколози и различни недоволни съсловия. Скрити зад бронираните прозорци на сградата си, министрите остнаха глухи за протестите и постепенно започнаха да живеят в собствен свят. С началото на световната икономическа криза, Сергей Станишев, иначе известен като министър-председател, заяви, че кризата била в главата на опозицията и че щяла да подмине България, защото била проблем на богатите държави. “Смях се с глас като го чух! Винаги съм мислила, че е проблем, че България е бедна страна – сега разбирам от Министерски съвет, че това било предимство”, заяви Даниела Петрова, млада бизнес-дама, която ръководи малко предприятие.
 
Последният етап е периода на логорeята. Информирани източници пожелали да запазят анонимност, смятат че именно по това време Министерски съвет губи връзка с реалността и напуска България. Министрите започват да заливат страната и своите чуждестранни партньори с безсмислени и идеи, с които искат да подменят реалността и да убедят българите, че всичко е наред. Някои си слагат червени копчета на дюкяните, за ги забележат. Други са ненужно приповдигнати в изказа си. Трети стават прекалено агресивни, с поведение, което българите наричат “махленско”. Четвърти говорят без да спрат, за да удавят противниците си в блатото на безсмислени думи.
 

Периодът на управленската логорея достига връх с идеята на Министерски съвет България да бъде предадена на ръчно управление от Европейския съюз, с което министрите да измият ръцете си от всякаква отговорност. В академичните среди вече има проекти за изследването на този уникален феномен, наречен от списание Икономист “нов колониализъм”. “След внимателен прочит установихме, че идеята има исторически паралели. Преди около 30 години роднините на настоящите обитатели на Министерски съвет са предлагали България да се присъедини към СССР като 16-та република. Явно не могат да надскочат себе си”, коментира Никола Михайлов, студент в Софийския университет. Съвременната идея за 16-та република обаче среща съпротива не само в България, но и в Европейския съюз. В специално писмо Европейската комисия категорично отхвърля искането за вкарване на еврочиновници в българската администрация и го определя като “неподходящо за страна-членка на ЕС”. Брюксел категорично заявява, че иска да види конкретни и видими резултати, за да може да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства. Категоричният отказ дори отива по-далеч – с предупреждение, че вече се наблюдава “умора от помагане” на България.

 
Така – неразбрани и неоценени – обитателите на Министерски съвет решават, че най-добре е да започнат да живеят в собствена държава. Много българи обаче се надяват, че в скоро време ще могат да си върнат загубената територия. “Тази държава не е тяхна! Те бяха избрани да работят за хората, а не за себе си. Какво ще стане, ако всички обявим независимост един от друг?”, възмущават се граждани по улиците на София. “Тези хора трябва да се махнат от сградата, която окупират и се надяваме да ги изгоним от там лятото. Не искаме повече обещания за светло бъдеще, искаме конкретни действия”, обобщи Младен Колев, млад българин, който отново иска да се гордее със страната си. 
Categories: Uncategorized Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: